Bemutatkozás

Kulturális tevékenység, hagyományápolás

A kiskunhalasi Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus 2014-ben ünnepelte megalakulásának és a városi, megyei működésének 35 éves évfordulóját. 1997-ben az addig református gyülekezeti énekkar felvette Lorántffy Zsuzsanna református nagyasszony nevét, akit a kórustagok példaképnek tartanak. Az ekként újjáalakult együttes németországi, hollandiai, szerbiai hangversenykörutakon vett részt.  Közös hangversenyen szerepeltek neves zenészekkel, így énekelhettek Lehotka Gábor orgona, és a Wesmont Orchestra zenekari kíséretével gyülekezeti és városi programjaik mellett.

2007-ben Caldara: Missa Dominicalis című művének magyarországi ősbemutatóját a halasi Zeneiskola tanáraival kiegészült vajdasági Garden Quartet kíséretében valósították meg.

2013-ban közreműködtek egy sajátságos műfaj, az Operódia bemutatóján Kiskunhalason a Szegedi Szimfonikus Zenekar vonósaival és Somorjai Péter vezényletével. Még ebben az évben a kiskunhalasi református Istentiszteleten gyülekezeti kórusként közreműködve a Kossuth Rádióban, a Missa Domenicalis magyarországi bemutatója kapcsán a Bartók Rádióban, a gyülekezetről készített kisfilmben a Magyar Televízióban szólalhatott meg a kórus.

  1. március 8-án a Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus a Gálakórus címet nyerte el az ’Éneklő Magyarország’ XVIII. Országos Kórusminősítő Hangversenyen. Még ez évben május 30-án St. Martin jótékonysági koncertjén működött közre.
  2. március 14-étől kezdve 8 alkalommal vett részt a Kamarakórus az Omega együttes Beatmise koncertjein Kiskunhalason, országszerte és a határon túl.

2016-ban augusztus 20-a kapcsán vajdaságban: Maradékon és Magyarkanizsán, a karácsonyi programsorozatban Kiskőrösön, Kunfehértón, majd Kiskunhalason a Városi Fúvószenekarral adott koncertet az Énekkar.

A feszültségekkel terhes mindennapokból az éneklés, a közösségi élmény energiapótlást jelent, melyet minden kóruspróbán megtapasztalunk. A közösségnek az egyéni lelkierőre ható támogatása, a szereplések fizikai megterhelése, a katartikus élmények a sport mellett a művészeti tevékenységben élhető meg a maga teljességében. Ezt adja a kórustagoknak a Kamarakórus és ezek értékét kapja meg a programok minden résztvevője – szereplő és közönség egyaránt.

„A zene gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést, fogékonyabbá tesz más szépségek iránt.”
(Bárdos Lajos)

Share This